Hafta Tatil Ücreti Alacağı

Hafta tatili ücreti İş Kanununun 46.  Maddesinde düzenlenmiştir.

“Madde 46 – Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.  Şu kadar ki;

  1. a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,
  2. b) (Değişik: 4/4/2015-6645/35 md.) Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri,
  3. c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,

Çalışılmış günler gibi hesaba katılır. 

Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır.  Bir işyerinde işin bir haftadan fazla bir süre ile tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığı zaman, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebeplerden ötürü çalışılmayan günler için işçilere ödenen yarım ücret hafta tatili günü için de ödenir.  Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde hafta tatili ücreti işverence işçiye ödenir.”

Denilmektedir.

Yerleşik Yargıtay içtihatlarında 24 saatten az dinlenmelerin hafta tatili olarak kabul edilmeyeceği belirtilmiştir.

Hafta tatilinde çalıştığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla mükelleftir. İşveren de, hafta içinde bir gün izin kullandırdığını veya ücreti ödediğini ispatla mükelleftir.

Hafta tatilinde işçi 1 günlük ücretini çalışmadan kazanacaktır. Hafta tatilinde çalışan işçi bu nedenle haftalık çalışma süresini de aşmış olduğundan fazla mesai de yapmış olacak ve bu kapsamda %50 zamlı ücret alarak toplamda 2.5 günlük ücrete hak kazanacaktır.

Hafta tatili ücret alacağına işverenin temerrüde düşürüldüğü tarihten itibaren mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.

Hafta tatili ücret alacağı 5 yıllık zamanaşımına tabi olup, dava tarihinden geçmişe dönük 5 yıllık alacak talep edilebilecektir.