Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti İş Kanunu

Ulusal bayram ve genel tatil ücreti İş Kanununun 44, 45 ve 47.  Maddelerinde düzenlenmiştir.

“Madde 44 – Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.  Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir. 

Madde 45 – Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu Kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz.  Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır.

Madde 47 – Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.  Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.” Denilmektedir.

Bu kapsamda 24 29 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatilleri Hakkında Kanun’da sayılan,

A)29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder. 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.

  1. B) Resmi bayram günleri şunlardır:
  2. 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
  3. 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
  4. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
  5. C) Dini bayramlar şunlardır:
  6. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gündür.
  7. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gündür.
  8. D) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Milli Birlik Günü tatilidir.
  9. E) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.

İş Kanunu kapsamına giren bir iş yerinde yukarıda bahsi geçen tatil günlerinde çalışan bir işçi 4857 sayılı İş Kanununun 47. Maddesine göre toplamda iki günlük ücrete hak kazanacaktır. Bu alacağının olduğunu iddia eden işçi ispat ile yükümlüdür. İspat anlamında, imzalı bordronun sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bordroda ilgili bölümün boş olması veya işçinin imzasını barındırmaması halinde işçi iddiasını her türlü delil ile ispat edebilir.

Söz konusu alacak kalemine mevduata uygulanan en yüksek faiz temerrüt tarihinden itibaren uygulanacaktır.

UBGT alacağı 5 yıllık zamanaşımına tabi olup, dava tarihinden önceki 5 yıllık alacak talep edilebilecektir.

Yine söz konusu alacağınızın varlığı, hesabı, talebi ve tahsili açısından uzman bir avukatla çalışmanız lehinize olacaktır